Een blik op de toekomst
De kunst van het verder kijken Ontwerper Wim Poppinga ziet de ruimte 'als een film waarvan je de beleving kunt regisseren en waarmee je mensen kunt raken. Deze visie, in combinatie met de Noordrand Nieuw-Vennep, was bepalend voor het ontwerp van de 10 bincocle banken.
De vorm van de banken is hierop gebaseerd en overduidelijk afgeleid van een verrekijker. Een verrekijker met een dichte achterkant waarin op verschillende manieren gezeten kan worden. De vorm maakt slechts een blik vooruit mogelijk. De banken kaderen het formidabele uitzicht en bieden een eigenzinnige beschutting en privacy in het open polderlandschap. Daarnaast vormen ze een arrangement van markante bakens op de groene taluds langs de Noordelijke Randweg, een belangrijke ontsluitingsroute voor de bewoners van het gebied.
Het witte - bijna reflecterende – gietsteen is gebruikt om de banken 's nachts te laten oplichten in de lichten van het verkeer op de Hoofdweg en de Noordelijke Randweg. Zoals 's nachts het koplamplicht in de ogen van vee of wild wordt gereflecteerd. Eind 2008 werden voor dit project de eerste contacten gelegd tussen ons en de ontwerper Wim Poppinga. Vanaf dat moment was helder dat met het uitdagende ontwerp er enkele grenzen verlegd moesten worden. Wij konden hiervoor gebruik maken van de expertise van onze Spaanse leverancier Escofet. Zij vieren dit jaar hun 125 jarige bestaan en door de jaren is er gewerkt aan vele spraakmakende projecten. De wereldberoemde Sagrada Família van Antoni Gaudi is daarvan het meest bekende en het langstlopende project. Het oneindige project van de Sagrada Família is zo bijzonder dat hiermee een uniek en innovatief proces is ontstaan dat heeft geleidt tot nieuwe structurele en bouwtechnische oplossingen. Vormen en volumes die met traditionele methodes niet te bereiken zijn worden nu mogelijk gemaakt door de meest geavanceerde maltechniek toe te passen. Vanuit het door de ontwerper gebouwde computermodel van de Verrekijker-bank is er een 1 op 1 model geproduceerd. Dit model is vervolgens rechtstreeks gebruikt om de productiemal te maken. Door deze aanpak is ervoor gezorgd dat het verloop van de radiussen exact overeenkomt met de wensen van de ontwerper. Afwerking tot in details Het gietsteen laat zich moeiteloos vormen in de gewenste vormen. Dit geldt niet alleen voor de vlakken maar ook voor de radius op de hoeken. De hele voorzijde is op de hoeken voorzien van een radius.
Het gietsteen heeft een heel fijne structuur en voelt bijna “zacht” aan. De exacte samenstelling van het gietsteen zorgt voor de kleur. Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en de kleur is door en door. In het Bincole project is gekozen voor een wit materiaal met een kleine glinster. Het product is op locatie afgewerkt met een speciale antigraffiti bedekking zodat deze structuur en de schoonheid van het ontwerp gewaarborgd blijft. Al deze details leiden er toe dat de afwerkinggraad van dit product op een top niveau zit. Tijdens het project zijn er diverse momenten geweest dat wij en Wim Poppinga een bezoek aan Barcelona hebben gebracht om de voortgang ter plaatse in de werkplaats te beoordelen. Deze bezoeken hebben mede bijgedragen aan het perfecte eindresultaat van deze in de woorden van de wethouder Arthur van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer “functionele kunstwerken”. Met dit bijzondere project, dat volstrekt origineel en uniek is, zet de gemeente zich opnieuw op de kaart.